Akadálymentes álomházak LEGO-ból- Sikerrel zárult az építőpályázatunk

2022.04.30-án nagyon jó hangulatú rendezvény keretében adhattuk át az akadálymentes LEGO-házépítő pályázatunk legjobbjainak ítélt nyereményeket.
Az alábbiakban részletes beszámolónkat olvashatjátok.

Az ötlettől a megvalósításig

Érdekvédelmi munkánk fő célja a mozgássérült emberek önálló-önrendelkező életéhez elengedhetetlen feltételek megvalósulása az érintettek számára. Ennek egyik fontos eleme a megfelelően akadálymentesített lakás és lakókörnyezet. Kutatásaink sajnos azt támasztják alá, hogy az akadálymentesített lakások száma Magyarországon elenyésző, mind a szociális alapon megpályázható, mind a piaci alapon bérelhető lakások között. Saját lakás vásárlására az érintettek közül keveseknek van csak esélye, ezért legtöbben intézményben vagy származási családjukban, szüleikkel élik életüket, gyakran a szülők haláláig. Szeretnénk felhívni a figyelmet a mozgássérült emberek lakhatási nehézségeire, és munkánkkal pozitív irányú változást elérni ebben.

Még 2021 decemberében a Fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából szerettünk volna valamilyen eseménnyel készülni. A találkozóinkon ötleteltünk, hogy mit tudnánk tenni, ami széles körben elérheti az embereket, elég vizuális is, és amibe be tudjuk vonni a nem fogyatékossággal élő embereket is. Az is felmerült, hogy egy életnagyságú LEGO-házat építsünk fogyatékossággal élő gyerekekkel és nem fogyatékossággal élő gyerekekkel közösen, de ez kicsit nagyobb léptékű gondolat volt, mint amit előzetesen megvalósíthatónak gondoltunk.
Egyik csoporttagunk, Spiegler Csaba ötlete volt a LEGO-házépítés, másik csoporttagunk, Szász Péter pedig kiszélesítette ezt az ötletet úgy, hogy vizuális is legyen, és tükrözze a csoport céljait. Így végül december 3-án a csoportunk közösen épített néhány akadálymentes házat LEGO-ból, amiről egy korábbi bejegyzésünkben videót is láthattok.
Ez egyúttal pályázatunk felhívásaként is szolgált: gyerekek, csoportok, családok, felnőttek által tervezett és épített, lifttel vagy rámpával akadálymentessé tett házakat vártunk fényképek és/vagy videó formájában.
4 kategóriát hirdettünk: legjobb egyéni pályázó, legjobb csoport, különdíjas és közönségdíjas.

Az eredetileg megszabott határidőt meghosszabbítottuk, így végül összesen 22 pályázat érkezett hozzánk. Hihetetlen találékony, ügyes megoldások születtek. Volt például olyan építmény, ahol arra is figyeltek, hogy a fürdőszobában a mosdókagyló alá beférjen kerekesszékkel a LEGO-figura, és a wc-csésze mellett volt kapaszkodó is.

A beérkezett munkákat közösségi oldalunkon “közösségszavazásra” is bocsátottuk, ahol a pályázók like-ok formájában gyűjthettek szavazatokat maguknak. A zsűri eközben a többi kategóriagyőztesről döntött, ezután pedig elkezdhettük a díjátadó szervezését, ami mindannyiunkat izgalommal töltött el, hiszen ez volt az első teljesen saját finanszírozású és önálló szervezésű eseményünk.

Izgalmas programok, tartalmas előadások és egy felszabadult segítőkutya

Mivel akadálymentesítésről és kerekesszékkel közlekedésről is szólt a pályázat, így lehetőséget biztosítottunk az esemény keretében, hogy a résztvevő gyerekek és felnőttek  kipróbálhassák a kerekesszék használatát. A helyszínen egy mini akadálypályát készítettünk. A rendezvényünk helyszínéül szolgáló Kesztyűgyár Közösségi Ház udvarán felállítottunk egy lécből rögtönzött küszöböt, illetve felhasználtuk az ott meglévő rámpát, és arra is fény derült, hogy az ajtókat mennyire (nem) könnyű kerekesszékben ülve kinyitni. Kezdetben elég bátortalanok voltak a megjelentek, egy anyuka és a kisfia voltak a pálya első kipróbálói. Azonban egy idő után kedvet kaptak a többiek is. Fontosnak tartottuk, hogy felnőttek is részt vegyenek ebben, és tapasztalat útján érzékelhessék a nehézségeket. Kétféle kerekesszék, egy hagyományos, nagyobb, nehezebb, és két aktív kerekesszék (ami könnyebb szerkezetű) állt a rendelkezésükre. A jelenlévők cserélgették ezeket egymás között,  ezáltal megtapasztalták a két típus minőségbeli különbségeit.
Így végül az is szóba kerülhetett, hogyan, milyen nehézségek árán lehet hozzájutni az életet jóval könnyebbé tevő segédeszközhöz.

kerekes.jpg

Akinek nem volt kedve a kerekesszékeket használni, építhetett közben a kialakított LEGO-sarokban.

legozas.jpg

Miután mindenki jól elfáradt, karjukat, hasizmukat megtornáztatták, meghallgathattuk  Fördős-Hódy Erzsébet rehabilitációs szakmérnök előadását, akitől megtudtuk, hogy nem csak fizikálisan kell akadálymentesíteni, hanem –sajnos még mind a mai napig- a fejekben is. Mert élnek még az emberekben olyan gondolatok, hogy nem muszáj mindenhová bejutnia egy kerekesszéket használó embernek, menjen oda, ahol ez meg van oldva. A másik gondolat, hogy úgy sem képes rá, nincs igénye erre, így nem szükséges az akadálymentesítés, vagy, hogy kérjen segítséget a dolgok megoldásához. A csoportunk legfőbb törekvése, hogy elérjük azt, hogy mi is, mozgássérült emberek, önálló életet élhessünk, még ha ennek a fizikai megvalósításához segítségre van szükségünk, a döntés szabadsága a miénk lehessen.  Beszélgettünk a rehabilitációs szakmérnök képzésről. Kiderült, hogy ez a képzés Nyugat-Európában nincs. Azért nincs, mert az a vélekedés, hogy az akadálymentes építkezést minden mérnöknek ismernie kell, tudnia kell alkalmazni és így tervezni a megépítendő épületeket, házakat, közterületeket, parkokat. Külföldön már mindent akadálymentesen terveznek, építenek. Magyarországon még, sajnos nagyon oda kell figyelni, hogy beruházáskor, felújításkor megvalósuljon az akadálymentesítés. Sajnos, az sem bevált gyakorlat, hogy ezeket a terveket, érintettek bevonásával készítik és valósítják meg. Egy megfelelő méretű lift, egy minimum 70 cm széles ajtó, egy használható rámpa, ami 3-5 % lejtésű, igazából nem plusz forrás, csak odafigyelés kérdése, hogy alkalmas legyen arra, amire tervezték. Szó esett még arról is, hogy egy már elkészült házat, építményt, mind időben, mind pénzben, sokkal nagyobb ráfordítással lehet, ezért nehezebb is akadálymentesíteni, mintha eleve úgy építették volna meg. A kerekesszéket használók esetében az alacsonyabban elhelyezkedő kapcsolók, a küszöbök hiánya az, ami még segítséget jelenthet. A fürdőszobában a könnyen megközelíthető mosdó, a zuhany, ami összefolyós. Így nem kell zuhanyzó tálca, és még túlzottan lejtősre sem kell készíteni, mert már nagyon frappáns építészeti megoldások állnak erre rendelkezésre. A közterületeken azonban nem csak a mozgássérült emberek akadálymentesítési igényeit kell figyelembe venni, hanem a vak emberekét is. A vezető sávok, a veszélyt jelző, más érdességű kövek, is fontos tényezői a közös terek mindenki számára biztonságos használatának. Ugyanis, ami egy kerekesszéket használó embernek akadálymentes, egy vak ember számára veszélyes lehet. Amikor a járda széle egy síkban van az úttesttel, a fehér bottal közlekedő ember nem tud különbséget tenni, hol ér véget a járda, hol kezdődik az út. Ezért van szükség a járdákon a különböző felületű jelzésekre az úttest közeledtével. 

lego-erika.jpg

Ezután Tóth Zoltántól a segítőkutyák fontos szerepéről kaphattunk értékes információkat.
Az emberek nagy része ismeri a vakvezető kutyákat, de vannak például rohamjelző kutyák  is, akik epilepsziás emberek rohamait előre megérzik, és jelzik ezt az érintett gazdájuknak. Ő ezután biztonságos helyre tud menni, ezzel pedig megelőzhető a roham. Vannak olyan segítőkutyák is, akik a depresszióval küzdő emberek mindennapjait segítik, hogy ne kerüljenek bele a lefelé húzó ördögi körbe, kizökkentik őket az adott rossz kedélyből. 

A terápiás kutyákat továbbá idős korú emberek, kórházban fekvő betegek, fogyatékkal élő gyerekek mellett is alkalmazzák. Zoli hű társa Perec -aki elkísérte gazdáját az eseményünkre-, mozgássérült-segítő kutya. Zoli elmesélte a jelenlévőknek, hogy a mozgássérült-segítő kutyák a képzésük során azonos engedelmességi képzést kapnak, alap segítői feladatokat tanítanak meg nekik, mint pl. leesett tárgyak felvétele, ajtónyitás, szemét kidobása. Fontos, hogy kutya és gazdája egymásra találjon ebben a hosszabb folyamatban és megfelelően tudjon együttműködni. Ezután következik a segítőkutya további képzése, ami már teljesen mozgássérült gazdája egyéni igényeihez igazodva történik.
Az előadás egyik legélvezetesebb része az volt, mikor Zoli felmentette kutyáját a munkavégzés alól: Perecről lekerült a segítő hám, mindenki kedvére simogathatta, és a kutyus bohókásan mászkálhatott a teremben.

A jelenlévők aktívan részt vettek, beszélgettek, kérdeztek az előadóktól.

A díjkiosztás megható pillanatai

Az előadások után elérkezett a várva-várt pillanat, az eredményhirdetés és a díjak kiosztása. Ezúton is köszönjük a LEGO támogatását, nekik köszönhetően színvonalas nyereményeket tudtunk átadni.

Először a nem kategóriagyőztes pályázók kapták meg emléklapjaikat és a “vigaszdíjként” szolgáló minifigurát. 

(Akik nem tudtak jelen lenni, azok számára e-mailben küldünk tájékoztatást a nyeremény átvételi lehetőségével kapcsolatban.)

Ezt követően sor került a főbb díjak kiosztására.
A zsűri döntése alapján a különdíjat ketten is elnyerték, akik azonban, sajnos nem vettek részt a díjkiosztó eseményen.

Ezúton is gratulálunk az épületekhez Gajáryné Tari  Krisztinának, aki magánszemélyként pályázott. Akadálymentes épületében a  rámpa kialakítása kiemelkedő volt a pályázatok között: szlalompálya jellegűen volt megépítve. A  fűrdőszobában a wc mellett volt kapaszkodó is. Gondolatait idézzük:

Köszönöm, hogy építés előtt és közben elgondolkodhattam a kerekesszékes lét nehézségein, kemény életnek tűnik! Őszinte szívvel kívánom, hogy minden érintett a Neki tetsző álomházban élhessen minél előbb!

Ugyancsak gratulálunk másik különdíjas nyertesünknek, Ácsné Hoffmann Ritának. Gondolatai: 

A LEGO-házépítő pályázatra szeretnék jelentkezni érintett szülőként, ezzel is felhívva a figyelmet a mozgássérült személyek lakhatási nehézségeire, és az akadálymentes lakások meglétének alapvető fontosságára.

Az okleveleik és nyereményük átvételéről a későbbiekben egyeztetünk velük.

A közönségdíjat a közösségi oldalunkon legtöbb szavazatot kapott Pacsirták csoport kapta. Résztvevők: Sallai Tamás, Zentai Benedek Tamás. Hihetetlen megoldásokat láthattunk tőlük: liftet, akadálymentes fürdőszobát, nem meredek rámpa-rendszereket. 300  szavazattal érdemelték ki a díjat. Megszólaltattuk az egyik alkotót is, aki elmondta, hogy még nem készített akadálymentes házat, így tanulságos volt az építési folyamat.

pacsirtak.jpg

Nagy örömünkre, nekik személyesen adhattuk át nyereményüket.

A legjobb csapat Csire Vince és családja lett. Elmesélték nekünk, hogy alapötletként egy már korábban megépített LEGO-házukat gondoltak átalakítani, azonban úgy látták, ez a feladat sokkal bonyolultabb, mint azt elsőre gondolták: akadálymentesíteni utólag jóval nehezebb.  Ez a mondat egyébként elhangzott Fördős-Hódy Erzsébet előadásán is. Érdekes volt ezért visszahallani ezt egy LEGO-ház építésével kapcsolatban is az alkotótól.
Vince az édesapa építészmérnök, így ő is bevonódott az építési folyamatba. A gyerekek pedig összeszedték a sok-sok LEGO-készletükből mindazt, amit fel tudtak használni egy akadálymentes ház megépítéséhez. Amikor gyűjtötték a ház alkatrészeit, meglepődve tapasztalták, hogy a LEGO-nak mennyi fogyatékkal élő figurája van.  A zsűrinek többek között ezért is volt nagyon szimpatikus amit készítettek, mert a mozgássérült figura mellett például látássérült figurát is megjelenítettek. Vince a többi pályázó munkáit látva, sok új ötletet is kapott.

csire.jpg

A legjobb egyéni pályázó a 4 éves Simon Dominik lett. Édesanyja elmondása szerint Dominik szinte mindent egyedül alkotott, nekik felnőtteknek alig kellett bármit is javítani, hozzátenni a végeredményhez.
Számunkra (a csoport érintett tagjai) ezt megélni maga a csoda volt: a nyertes egy 4 éves gyermek, aki már tudja, hogy  mit jelent az, hogy valami akadálymentes, illetve Vince személyében egy apuka, aki azt mesélte, hogy bizony gondolkodniuk kellett, hogyan alkossanak minél akadálymentesebb környezetet, és ez alatt az idő alatt új szemszögből kezdték látni a világot.

4.jpg

Azok közül az alkotók közül is szeretnénk néhányat kiemelni, akik nem kapták meg a főbb kategóriájú díjak valamelyikét. 

Bár többségében fiúktól érkeztek akadálymentes építményeikről felvételek hozzánk, nagy számban képviseltették magukat lányok is, például a két barátnő, Szabó Csenge és Szabó Júlia Anna, akik mindketten 10 évesek, nagy szeretettel és figyelemmel készítették a mozgássérült emberek számára kialakított házat. Sokat tanultak közben, kinyílt számukra a világ.

Golovics Linda édesanyjával közösen egy kerekesszékes gyermek számára is megfelelő óvodát épített. Az óvoda bejáratánál és az udvari körhintánál korláttal felszerelt rámpa található. A mosdóban széles folyosó és mosdókagyló, tágas mellékhelyiség van. A kerekesszékes gyermeknek alacsonyabb ágy és polcok, fiókok segítenek. A kis létszámú csoportra két óvónő jut.

Kordé Zsombor miután értesült a pályázatról 1,5 napig LEGO-zott, majd megmutatta szüleinek a teljesen önállóan készített házát, ami akadálymentes, mozgatható lift van benne és készített LEGO-kerekesszéket is.

Matúš Kočiš szlovákiai pályázónk, ismerősei körében 237 like-ot gyűjtött a közönségszavazáson. Édesanyja gondolatait idézzük: 

matus.jpg

Jó napot kívánok, köszönjük a meghívást az eredményhirdetésre. Mivel Szlovákiából vagyunk, azt hiszem, hogy a legjobb lesz, ha mi összekötjük a kellemeset a hasznossal egy budapesti hétvégi kiruccanással.

A 4 tagú zsűrinek nehéz dolga volt a nyertesek kiválasztásánál, a  jövő generáció tagjainak jó fantáziájuk van, az akadálymentesítés ha rajtuk múlhat, akkor nem lesznek gondok. 

zsuri.jpg

A rendezvény teljes időtartamában kivetítve láthatóvá tettük az összes beérkezett pályaművet.  Ezeket látva egymástól is tanulhattak a megjelent résztvevők.

Volt okunk tehát az ünneplésre: nemcsak a díjazottak kaptak tapasztalatokat, élményeket, tárgyi nyereményeket, hanem mi, az Önállóan Lakni- Közösségben Élni csoport tagjai is. Így a  rendezvény zárásaként kínált csokitorta, amit közösen fogyasztottunk el, valóban megkoronázta ezt az élményt.

Az esemény résztvevői közül,  sokan érdeklődtek a lehetséges folytatásról is.

koszonjuk_lego_palyazat.png