Közösségi építést hirdetünk! - Építs velünk akadálymentes lakást LEGO-ból!

2021 májusában -korábbi kutatásaink utánkövetéseként-, egy kérdőívet hoztunk létre annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen lehetőségek vannak ma egy mozgássérült ember számára Magyarországon arra, hogy önálló és önrendelkező életet élhessen a számára megfelelő mértékben akadálymentesített lakásban. Az önkormányzatokat is megkerestük Budapesten, hogy megtudjuk, mennyire vannak felkészülve az igényekre. A válaszok beérkezését követően döntöttünk egy közösségi pályázat meghirdetéséről. A részleteket ebben a bejegyzésben olvashatjátok.

Csoportunk megalakulása óta érdekvédelmi munkát végez a mozgássérült emberek önálló és önrendelkező lakhatásának rendszerszintű megvalósulásáért. Az igények és lehetőségek felmérése, mindig az érdekvédelmi munkánkat segíti.

 

Az érintettekhez a lakhatásukkal kapcsolatos kérdéseink ezek voltak

  • A lakás vagy háztartás, amiben él, az Ön számára akadálymentes? 
  • Költött-e az elmúlt 5 évben otthona/ lakása akadálymentes/ebbé tételére? 
  • Igénybe vett-e ehhez akadálymentesítési támogatást, és fedezte-e ez a szükséges költségeket?
  • Keres-e önálló lakhatási lehetőséget? / Milyen fajta lakást tud/tudna kifizetni?
  • Fordult e már az önkormányzathoz segítségért?
  • Ha igen miért és milyen eredménnyel? / Ha nem akkor miért nem?
  • Amennyiben rendelkezésére állna egy Ön számára akadálymentes lakás, lenne-e egyéb akadálya az önálló lakhatásának?

Az önkormányzatok képviselőihez az alábbi kérdésekkel fordultunk

  • Hány darab a kerületben elérhető önkormányzati bérlakások száma?
  • Ezek közül hány lett felmérve akadálymentességi szempontból az elmúlt 5 évben? Ebből mennyi akadálymentes mozgássérültek számára?
  • Hány lakáson végeztek akadálymentesítéssel kapcsolatos feladatot 2016. január és 2021. április 30. között? 
  • Hány mozgáskorlátozott bérlő él a kerületben önkormányzati bérlakásban?
  • Hány darab a kiadatlan lakás a kerületben az alábbi szempontok szerint? Összesen, mozgássérültek számára akadálymentes/részlegesen akadálymentes?
  • Terveznek-e akadálymentes lakást építeni az elkövetkezendő 5 évben? Ha igen, hány darabot milyen ütemben? Ebből hány darab lesz tervezetten akadálymentesen hozzáférhető mozgássérültek számára? 
  • Van-e erre vonatkozóan stratégiájuk? Amennyiben igen, kérem mellékelje.
  • Amennyiben nem terveznek az elkövetkező 5 évben építeni lakásokat, tervezik-e hosszabb távon?

 

A válaszok között sokszor egymásnak ellentmondó információkat is találtunk. Ezek közül néhányat emelünk ki.

Egyes önkormányzatoknál az érintettek számára igény szerinti akadálymentesítéshez segítséget adnak, míg a legtöbb önkormányzat nem végzett akadálymentesítési feladatokat az elmúlt években.

A legtöbb önkormányzat szenzitív adatnak minősítve elutasította az érintettek számával kapcsolatos kérdésünkre a válaszadást, más önkormányzat, a megvalósított átalakításaik kapcsán legalább valószínűsíthetően adott számunkra egy megközelítő adatot az érintettek lehetséges számáról, hiszen a mozgássérült ember fizikai állapota csak a konkrét azonosítására használható adatai: neve  és/vagy lakcíme együttes megadásával szenzitív adat.

Volt olyan önkormányzati vezetés, ahonnan érkezett hozzánk mellékelt akadálymentesítési stratégia, de a legtöbb önkormányzat nem rendelkezik tervezettel, bár, volt, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a későbbiekben elkészül majd egy ilyen irányú dokumentáció.

Ehhez azért a tisztánlátás érdekében azt is érdemes hozzátennünk, hogy az önkormányzati feladatok megvalósításához államilag biztosított anyagi forrásra van szükség, de a magyar állam erre a célra nem ad forrást az önkormányzatai számára.

 

A válaszok beérkezése után döntöttünk!

Meghirdetjük legújabb pályázatunkat, annak érdekében, hogy játékos formában hívjuk fel a figyelmet arra: ma Magyarországon a mozgássérült emberek lakhatási igényi még nem rendszerszinten vannak figyelembe véve. 

 

 

„Építkezni” hív az Önállóan Lakni – Közösségben Élni csoport" címmel a Nők Lapja Café jelentette meg cikkét, azzal a céllal, hogy támogassa akciónkat. Fontos gondolatokat idézünk a cikkből. 

Az akadálymentes lakások száma igen csekély és a meglévők nehezen fellelhetőek. Általában csak a bejárat akadálymentes, kerekesszékkel a belső terek már nem azok, legyen szó akár piaci, akár önkormányzati alapú bérleményről. Azonban, hogy bátran merjenek közlekedni, kell egy biztonságos, védelmet, nyugalmat nyújtó hely, ahová a most még kalandos és izgalmakat sem nélkülöző közlekedéssel tűzdelt nap után hazamehetnek, az pedig az otthon. Mostanában sok szó esik a családról, otthonról, amely a mozgássérültséggel élők, kerekesszékkel közlekedők számára még nehezebb és bonyolultabb kérdés. A lakhatás kérdésében is fontos lépéseket kell tenni.

Itt olvashatjátok a teljes írást.

 

Bízunk a közösségi összefogásban!

Legyünk eredményesek! Jusson el az összefogás a döntéshozókhoz, hogy pozitív változás történhessen a mozgássérült emberek életében.

Az alábbi plakátot egyik érintett csoporttagunk. Spiegler Csaba készítette.

lego.jpg

Minél többen készítsetek olyan videót vagy fényképeket, ahol bemutatjátok, hogy akadálymentesen használható lakást építettetek LEGO-ból.

Ezzel megmutathatjuk együtt, hogy az akadálymentesen használható lakások elérhetősége, nemcsak a mozgássérült emberek ügye, hiszen a könnyen használható tér fontos az idős és látássérült emberek, a babakocsit használó szülők, és a még alacsony gyerekek számára is.

Építsetek minél több korosztály részvételével, LEGO-nyereményekért.

Várjuk pályázataitokat