Teszteltük az új zebrákat a Nyugati téren

Arról, hogy a Nyugati téren lesznek zebrák, már 2017-ben tudott csoportunk. Egy közérdekű adatigénylésből, amit a BKK felé intéztünk. Kiderült, hogy ugyan nem az M3-as metró felújításának a költségvetéséből, de tervben van az elkészítése. 2023-ban, mire megjelent a sajtóban, hogy elkezdték az építését, egyik csoporttagunk már pár napja nézegette az út feltúrását, reménykedve, hátha a zebrához fogtak hozzá. Miután megírták, örömmel követtük nyomon az alakulását. Nagyon hamar elkészítették.

Ahogy már megszokhattátok, csoportunk teszteli az elkészült akadálymentesítéseket. Most sem tettük másként. Két részletben mentünk. Az egyik csoport a Nyugati pályaudvar lépcsőjénél találkozott. A Váci út másik oldalára mentünk át. Itt ez egy rövidebb szakasz.

A Nyugati pályaudvar felől átkelve.

20230920_161402.jpg

A Nyugati pályaudvar felé menet.

viber_kep_2023-09-25_17-11-27-827.jpg

A túloldalra átérve, a frissen kialakított járdaszakaszokon, mintha a kimaradt bitumennel nem tudtak volna mit kezdeni, több kis puklit betonoztak belőle. Szóval itt nem sikerült egyenletes, sima felületet kialakítani. A vakok vezetősávja mellé tették le. Ezért nem csak a vezetősáv kíván több figyelmet, hanem ezek a puklik is mellette. Ez egy rövidebb útszakasz, amin át kell kelni, van közte járdasziget.  A járdaszigetek miatt sok a jelzőlámpa, figyelni kell, mert ezek nem egyszerre váltanak, és amíg nem rutinos az ember, addig rossz lámpát is nézhet. Itt az egyik lámpa kicsit rövid ideig zöld, lehetne hosszabban. Ez után következett a körút, a több sávjával, sínjeivel. Itt is rengeteg járdasziget segíti az átkelést, ezen a hosszú szakaszon. Itt is figyelni kell a lámpák váltására.

A Bajcsy-Zsilinszky út felé tartunk.

20230920_161755.jpg

A Bajcsy- Zsilinszky úttól elfelé menet.

viber_kep_2023-09-25_17-11-28-075.jpg

Szerintünk ezen a szakaszon jól sikerült a zebrák kialakítása. Mielőtt átérünk a túloldalra, az utolsó járdaszigeten tudunk választani, hogy a körút másik oldalára vagy a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Dechatlont is magában foglaló bevásárlóközpont felé vesszük utunkat, ahol megtalálható a lift, ami az M3-as metróhoz biztosít lejutást az aluljárón keresztül.

20230920_161831.jpg

A másik bejáráskor az M3-as metróval érkezett egy tagunk, így a Nyugati téren a liftnél találkoztunk. A liftből kilépve, pont a zebrával találjuk magunkat szemben.

viber_kep_2023-09-25_17-11-28-638.jpg

A tájékozódási nehézségekkel küzdő társaink is -egy kis szétnézés, megfigyelés után- ki tudtak igazodni abban, hogy melyik zebra merre vezet.

Nagyon örülünk, hogy ez a nagy kereszteződés járható lett kerekesszékkel közlekedő gyalogosok számára is.