Élménybeszámolónk a 6. Rehab Critical Mass eseményről

Csoportunk két tagja is vállalta, hogy beszámolót ír az idei, rendhagyó RCM-együttlét eseményéről.

Hruskó Erika Írása

6. Rehab Critical Mass

A hatodik Rehab Critical Mass idején különleges állapotok uralkodtak szerte a világban.

A Rehab Critical Mass-nak pont az volt az eredeti filozófiája, hogy mutassuk meg magunkat, igen is, mi is képviselünk nem kevés tömeget. Ezt minden évben egy felvonulással adtuk tudtára a magyar társadalomnak és a döntéshozóknak. A szervezés el is érte célját, évről-évre egyre többen, tavaly becslések szerint 4-5 ezer ember vonult az utcára. Évente egyszer, ha másért nem, mert lezárják miattunk a Lánchidat, észrevesznek minket az úgymond egészséges társaink.

Eleinte saját magam nevében vonultam,  mióta az Önállóan lakni - Közösségben élni érdekvédelmi csoport tagja vagyok, a csoportban dolgozó társaimmal tesszük mindezt. Idén sem volt másként. Azonban idén, a bevezetőben írt különleges állapotok miatt, különleges módon történt. Nem vonultunk az utcára, nem zárták le miattunk a Lánchidat. Mégis felhívtuk magunkra a figyelmet.

Online történtek az események. Mindenki tanulja az új technikákat. Ezen új technikák elsajátítása közben sok ismert embert is elértünk és sok önzetlen felajánlást, mert a technikai hátteret bizony segítséggel lehetett megvalósítani.

A sok üzenetet, amelyet érintett, nem érintett, író, zenész, költő, politikus juttatott el, először összevágva nézhettük meg. Ez után pedig úgynevezett Zoom-szobákban lehetett beszélgetni a különböző szervezetek képviselőjével. Így két társammal, Garai Nórival és Turi Zsuzsival vártuk izgatottan a hozzánk betérőket, és beszélgetni vágyókat. A technikai háttér biztosításában nagyon jó partnereket kaptunk, így nekünk csak valóban a betérőkre kellett koncentrálni.

A beszélgetős szoba kétszáz fő egyszerre való jelenlétét is képes lehetővé tenni. Mikor megtudtam ezt a dolgot, kicsit izgultam, bár tartottunk már különböző rendezvényeket. Ezek a rendezvények: kerekasztal-megbeszélések, díjkiosztó gála, kutatási eredmények bemutatása voltak például, ahol csak pár ember beszélt, beszélgetett. Itt viszont igen nagy létszámú beszélgetőpartner jelenlétére is lehetett készülni, akik szóban és írásban is bekapcsolódhattak. Izgultam, hogy mindenkit meg tudjunk hallgatni, tudjunk válaszolni, több beszélgető partner esetén, nehogy káoszba forduljon.

A betérők páran voltak, családias hangulatban beszélgettünk. Elmondtuk mivel foglalkozunk, ki hogy él önállóan, megvitattuk kinek mit jelent az önálló élet. Egy újabb lehetőséget ismertünk meg, próbáltunk ki, hogy minél több társunkat elérjünk, meg tudjunk szólítani.

Még ezzel az online térben megtartott eseménnyel is 4500 megtekintést ért el a fő üzenet.

A szobánk beharangozója azóta is fenn van és fenn is marad a Rehab Critical Mass facebook és youtube oldalán, amely tovább növeli csoportunk láthatóságát.

Érdekes kezdeményezés volt, jó volt részese lenni valami újnak, ahol képviselhettük csoportunkat.

Turi Zsuzsi Írása

6. RCM Critical Mass

Az RCM-Rehab Critical Mass eredetileg egy felvonulás, a célja, hogy az érintettek és mindazok, akik őket támogatják, és a céljaikkal egyetértenek, együtt vonulva hívják fel a figyelmet arra, hogy mindannyiunk érdeke egy befogadó/elfogadó/egymást támogató tagokból álló társadalom, és az ehhez igazodó fizikai környezet kialakítása, és hogy mindezeknek a megvalósulásáig még van mit tenni.

Idén a koronavírus-járvány miatt a #maradjotthon jegyében az RCM rendezvénye online valósult meg.

Még az esemény előtt hárman: Garai Nóri, Hruskó Erika és én, Turi Zsuzsi –mindenki a saját otthonában-, mondtunk néhány mondatot arról, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk, és mi várható az eseményen.  Ebből egy videó készült, ami az RCM facebook-oldalán hirdette a szobánkat az érdeklődők számára.

Felkértek minket egy reklámspot elkészítésére is, ezzel a Tilos Rádió hirdette, hogy ott leszünk az RCM-en, és várunk mindenkit szeretettel.

Az esemény 3 órás volt. Az elején az addig beérkező üzenetekből lehetett megnézni egy 40 perces válogatást, majd 2 órában érintettekből álló csoportok szobáiban lehetett beszélgetni.

Készítettem egy néhány diát tartalmazó ppt-t is, és amikor csak mi -a csoport tagjai- voltunk a szobában (időnként ilyen is megtörtént), akkor a dia alapján magunkat szórakoztatva idéztem fel eddigi tevékenységünk érdekesebb eseményeit, hogy amikor valaki becsenget hozzánk a szó valódi értelmében is, hiszen a Zoom csengetéssel jelezte hogy vendégünk érkezik – akkor ne egy bizonytalanul várakozó csendet tapasztaljon belőlünk az első pillanatban. Nóri volt a vendégfogadónk, ő köszöntötte az érkezőket, és ő olvasta be az üzenetben érkező üdvözléseket, kérdéseket is.

A Rehab Critical Mass-on való részvétel keretében azt vállaltuk a Önállóan lakni- közösségben élni  résztvevő tagjaiként, hogy beszélgetünk mozgássérült érintettekkel, nehézségekről és azok megoldási lehetőségeiről. Leginkább lakhatási történetekről, önállósodásról, továbbtanuláshoz és háztartásvezetés akadálymentesítéséhez való hozzáállásról és praktikus megoldási lehetőségekről esett szó. 

Volt, akit ismertünk a hozzánk ellátogatók között és volt, akit nem… Edina konkrét probléma megoldásában kérte a véleményünket, mint konduktor. Volt, aki csak benézett a szó legszorosabb értelmében. Volt, aki vállalta az arcát és volt, aki nem….Júlia, aki összetévesztett minket egy másik szervezet tagjaival és ezért nézett be hozzánk, maga is érintett, és amikor rájött, hogy mi egy másik csoport tagjai vagyunk, nem bánta, ott maradt velünk, beszélgettünk, önálló életről és mindenről, ami érdekelte az akkor ott lévőket. Amikor elköszönt tőlünk, azt mondta, bár más emberek vagyunk, mint amilyennek hitt minket,  örül, hogy beszélhetett velünk és minden jót kíván.

Nem említek meg mindenkit névszerint, de szerintem minden résztvevőnk személyes történetét érdemes volt meghallgatni.

Megismertük Ádámot, aki nagyon közvetlen és kedves volt, és köszönjük, hogy az ő segítségével ebben a 2 órában a Zoom használatával mi is részt vehettünk ebben a különleges RCM-eseményben.

Reméljük, hogy mindazok a média-anyagok, amiket elkészítettünk, utólag is viszik a hírünket, ahogy azok is, akik az eseményen beszélgettek velünk.