„Együtt könnyebb” kutatás bemutató és irodalmi pályázat díjátadó - SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Önállóan lakni-közösségben élni csoport 2019. december 16-án „Együtt könnyebb” címmel szervezett rendezvényt a Premier Kultcaféban. Az eseménynek fókuszában a támogató szolgálatok, illetve a személyi segítés témaköre állt, melyet több szemszögből is körüljártak a szervezők az este folyamán. A program első részében bemutatták az érintettek körében készült kérdőíves kutatásuk eredményeit, kitérve a rendszerszintű problémákra, valamint a megoldási javaslatokra is, az esemény második felében pedig az „Együtt könnyebb - segítők és segítettek közös világa” irodalmi pályázat díjátadójára került sor.

img_0687.jpg

Fotó: Mester Ákos

Az érintettek körében végzett igényfelmérés legfontosabb eredményeit Hruskó Erika, a csoport érintett tagja ismertette, aki előadásában kiemelte, különösen fontos, hogy vidéki válaszadók véleménye is megjelenik a kutatásban, hiszen Budapesttől távolodva a különböző támogató szolgáltatások még kevésbé elérhetőek, mint a fővárosban. A személyi segítésre való igény időbeliségét tekintve egyértelműen látszik, hogy a jelenlegi, hétköznap 8-tól 16 óráig terjedő idősáv nem elegendő arra, hogy lefedje az érintettek valós igényeit, hiszen nekik a hét minden napján szükségük van segítségre, aminek jelentős részét ma családtagjaik, barátaik, vagy önkéntesek kell, hogy biztosítsák számukra. Az is kiderült az előadásból, hogy a kutatásban résztvevők közül sokaknak olyan feladatokban is szüksége lenne segítségre, ami jelenleg nem tartozik a személyi segítők feladatkörébe (pl. lakás rendben tartása), ez is azt mutatja, hogy a mostaninál rugalmasabb rendszerre lenne szükség. A felmérés kitér arra is, hogy mi az oka annak, hogy azok, akiknek szüksége lenne személyi segítésre, gyakran mégsem tudják azt igénybe venni. Az eredmények azt mutatják, hogy az érintettek közel negyedét (22.9%) anyagi lehetőségei akadályozzák, továbbá összesen a válaszadók közel 30%-a számára a rendszer működése okoz valamilyen problémát, a fentebb említett okokon túl- segítő munkaideje, a segítségnyújtási kategóriák rugalmatlansága-, megjelenik a támogatószolgálat kapacitáshiánya is. Hruskó Erika hangsúlyozta, hogy a rendszerszintű problémák jelentős részét magyarázza az a komoly forráskivonás, mellyel a támogatószolgálatoknak szembe kellett nézniük a közelmúltban: míg 2008-ban 8 milliárd forint állami támogatás állt rendelkezésükre, 2017-ben már csak 3 milliárd forintból gazdálkodhattak a szolgáltatók. Az online kérdőívet kitöltők több, mint háromnegyede (76,3%) nyilatkozott úgy, hogy életét pozitívan befolyásolná a 24 órás támogatószolgálat rendszerének bevezetése, amit a szervezők is egyértelmű javaslatként fogalmaztak meg.

A rendezvény második felében került sor az „ Együtt könnyebb- segítők és segítettek közös világa” irodalmi pályázat díjátadójára, Kocsis Nikolett, a pályázat megálmodójának vezetésével. Nikolett megnyitóbeszédének szerkesztett változata itt olvasható .A pályázat célja az volt, hogy szélesebb társadalmi réteghez is eljusson a személyi segítés témája.

A beérkezett több, mint 50 művet előzsűrizés után háromtagú szakmai zsűri értékelte, melynek tagjai: Szurovecz Kitti író, Tausz Katalin szociológus, valamint Czégé Imre Pál, az Önállóan lakni-közösségben élni csoport tagja. A vers- és a próza kategória első 3 helyezettje, valamint egy különdíjas részesült nyereményben. A díjazottak műveit meg is hallgathatta a közönség Bálint Erika, Magyar Bálint és Molnár Bence színészek nagyszerű tolmácsolásában.

A próza kategória legjobbjai: I. helyezett: Almási Andrea: A fények után, II. helyezett: Egyedi-Gazsi Beáta: Ülünk a buszon, III. helyezett: dr. Tóth Tamás: Nem látják, hogy nem lát?. A díjazott versek sorrendje a következőképpen alakult: I. helyezett: Boskovits Éva: Találkozás, II. helyezett: Németh Orsolya: A bizalom születése, III. helyezett: Toldi Gábor: Kéz a kézben, a különdíjat pedig Vadászi Árpád: Segítség!? című alkotása nyerte.

 

Címkék: pályázat