Az Önállóan lakni-Közösségben élni csoport a sajtóban- 2020 február - 2021 december között eltelt időszakban

Időközönként összefoglaljuk, hogyan jelent meg a médiában mindaz, amivel foglalkozunk. Most egy ilyen összefoglaló bejegyzést olvashattok. Visszatekintés az elmúlt 2 évben megvalósult érdekvédelmi tevékenységünkre. 

2020. május 15.  Népszava - Felvonulás helyett chatszoba

Népszava | Felvonulás helyett chatszoba: rendhagyó Rehab Critical Mass vasárnap

Rendhagyó Rehab Critical Mass (RCM) nap lesz május 17-én. A szervezők a pandémia ellenére kiváló módot találtak nem csak arra, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékkal élőkre, hanem arra is, hogy segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Az RCM civil kezdeményezés célja egyfelől, hogy összefogja a fogyatékossággal élő személyeket, így erősítse az érdekvédelmi képességüket, másfelől, hogy az össztársadalom számára láthatóvá váljanak, és erősödjön a szolidaritás az emberek között. Surányi Judit szociológus, kulturális antropológus és addiktológiai konzultáns, a projekt főszervezője arról beszélt a Népszavának: a Rehab Critical Mass Facebook oldalán lesz az esemény, ott osztják majd meg azt a 40 perces videót, amit a számukra beküldött anyagokból készítettek.

Ennek az eseménynek a történéseiről saját blogbejegyzésünket itt olvashatjátok.

2020. szeptember 11. AVM blog: Az illem ellen vétsz-e ha nincs a közelben vécé

Az illem ellen vétsz-e, ha nincs közelben vécce? Közvécé kampánynyitó akció a Városháza téren - A Város Mindenkié

Az elmúlt 3 évben sem árasztották el Budapest utcáit a nyilvános vécék, ezért szeptember 10-én a Városháza téri közvécé előtt megtartottuk kampánynyitó akciónkat. Vágyunk egyszerű: mindenki számára elérhető ingyenes, akadálymentes közvécéket a fővárosba. A legtöbb állampolgárral egyetértésben azt szeretnénk, ha itthon is megfelelő mennyiségű és minőségű, mindenki számára elérhető közvécé működne.
Tóth Tünde, az Önállóan lakni, közösségben élni csoport tagja az akadálymentesítés szükségességét hangsúlyozta beszédében, hiszen „nekünk még az a lehetőség sincs meg, hogy bemenjünk esetleg egy presszóba, vagy egy vendéglátóhelyre, ami nem hozzáférhető mozgássérült emberek számára.”

2020. október 28. Mérce: Rendszercsapdák és hiányok - így látják a mozgássérült érintettek

Rendszercsapdák és hiányok – így látják a mozgássérült érintettek « Mérce

Csoportunk négyéves fennállása óta három alkalommal is végzett olyan kutatást, melyek az érintettek szemszögéből mutatják be a szociális ellátórendszer hiányosságait. Ezekben a kutatásokban a mozgássérült emberek lehetőségeit minden esetben a valós fizikai és anyagi szükségleteikkel ütköztettük.
Bízunk abban, hogy a döntéshozók között is vannak és lesznek szociálisan érzékeny, változtatni kész emberek. Sajnos, félő – mint ahogy az elmúlt 30 évben már többször előfordult –, hogy a gyakorlati megvalósítás egy kissé félresiklik, vagy nem éri el célját, ha nem veszi tekintetbe az érintettek véleményét és tapasztalatait.

2020. november. 17. 20:00 Kemma, Komárom- Esztergom megyei hírportál: Megható vallomás a koraszülött öregdiáktól: “ Mindenki egyformán hős.”

„Mindenki egyformán hős”

Kocsis Nikolett koraszülöttként jött a világra. az ő élettörténetét írja le az interjú. Csoportunkhoz kapcsolható konkrét érintettségét is a koraszülöttségének következményeként éli. 

Fontosnak tartom, hogy olyan közösségek tagja lehessek, akik tevékenyen hozzájárulnak a sérültséggel élők életének jobbá tételéhez. Én is sok segítséget kaptam korábban, ezért igyekeznék valamit visszaadni ebből a saját eszközeimmel, amik jelenleg rendelkezésemre állnak 

2020. december 3. Terézváros önkormányzatának honlapján: Túl a kerekesszéken 

Túl a kerekesszéken

Molnár Zóra, aki korábban csoportunk közösségszervezője volt, a fogyatékossággal élő emberek világnapján, terézvárosi lakosként adott interjút. eddigi életútjáról.

A gimnázium volt az első közösség, ahová bejárhattam. El is kaptam minden gyerekbetegséget, amin a kortársaim már rég túlestek, de elfogadtak az osztálytársaim, én pedig elképesztően sokat tanultam, hogy nehogy bárki azt gondolja, kivételeznek velem a tanárok.
Zóra részt vett a Közélet Iskolája – mozgássérült emberek lakhatásával foglalkozó – részvételi akciókutatásában, amelyből később megalakult az Önállóan lakni – közösségben élni csoport. Zóra az egyedülálló módon főként érintettekből álló csoportban dolgozott két és fél éven át a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezőjeként. Számos történelmi siker részesei voltak az elmúlt években: az egyik legismertebb ezek közül a hármas metró akadálymentesítésének ügye, a legfontosabb talán mégis „maga az önszerveződés”.

2021 február. 2, Mérce: Már tudjuk, hol tudunk kijönni a metróból

„Már tudjuk, hol tudunk kijönni a metróból” « Mérce

2021 február 22. Klubrádió- reggeli gyors :  az M3 akadálymentesítése
Reggeli gyors (2021. február 22., hétfő 06:00)

Hruskó Erikával, egyik érintett csoporttagunkkal készült interjú blogunkon itt hallgatható meg.

2021.július 23. péntek Józsefváros honlapja : „Nem a fém és a kő, hanem az emberek teszik igazán akadálymentessé az Aurórát”

„Nem a fém és a kő, hanem az emberek teszik igazán akadálymentessé az Aurórát” - jozsefvaros.hu
Ugyanez a cikk a Józsefvárosi újságban is megjelent. XXIX. 12.számban

Különleges hely az Auróra Ház, sok olyan csoport és magánember kezdeményezésének biztosít teret, melynek célja egy MINDENKI számára élhető város és közösség kialakítása. Így az akadálymentességet, az esélyegyenlőséget és az elfogadó társadalom fejlesztését is fontos feladatuknak tekintik.
Egyike azon ritka közösségi tereknek, ahol mozgássérülteknek is volt esélyük részt venni a civil egyesületek munkájában. Az Önállóan akni -Közösségben élni, fogyatékkal élő emberek érdekképviseleti csoportja is itt találkozott rendszeresen… mígnem a régi felvonó végleg felmondta a szolgálatot. Nagy veszteség volt ez minden érintett számára.

2021. november 23. Greendex : Lépések az önrendelkező élet felé – Fogyatékkal élők lakhatása Magyarországon
Lépések az önrendelkező élet felé – Fogyatékkal élők lakhatása Magyarországon - Greendex

A csoportunk tevékenységének középpontjában évek óta a  mozgássérült emberek méltó lakhatása áll. Egyik tagunk írt egy cikket  a magyarországi helyzetről

Azt valószínűleg sokan sejtik, többen pedig tapasztalatból is tudják, hogy egy fogyatékossággal élő embernek olykor komoly nehézségekkel kell szembenéznie, ha meg szeretné oldani önálló lakhatását. Mégis sokáig nem volt senki, aki ezt a véleményt számadatokkal alá tudta volna támasztani. Ezt a hiányt érzékelve öt évvel ezelőtt létrejött egy civil alapokon nyugvó, érintettekből álló csoport, melynek tagjai – a részvételi akciókutatás módszertanával – kérdéseket tettek fel, és válaszokat találtak a témában.
Közismert, hogy Magyarországon – más lehetőség hiányában – nagyon sok fogyatékossággal élő ember kényszerül arra, hogy életét vagy annak egy részét nagy létszámú, többnyire a külvilágtól meglehetősen elzárt intézetben, gyakran zsúfolt körülmények között élje le. Ráadásul gyakran előfordul, hogy olyan helyen laknak, amely másféle akadályozottsággal élő vagy más életkorú lakók fogadására létesült, illetve van felkészülve (pl. ép értelmű mozgáskorlátozottak a súlyos értelmi fogyatékosok intézeteiben, fiatal felnőttek az idősek otthonaiban stb.).
A megfelelő tanulási és munkalehetőségek, a szükséges speciális szolgáltatások és támogatás biztosítása mellett sokan élhetnének önálló lakásban vagy kiscsoportos lakóotthonban családjuk, korábbi barátaik, ismerőseik közelében – állapították meg a témával foglalkozó szakemberek egy évekkel ezelőtti, de azóta is sokat idézett tanulmánykötetben.

2021. november Verzió blog: Interview with Nicholas Bruckmann
Interview with Nicholas Bruckmann, the director of Not Going Quietly | Verzio.org

Interjú Nicholas Bruckmannal, a Not Going Quietly rendezőjével Az interjút Balázs Péter készítette, aki csoportunk érintett tagja.

Angolról fordítva-A Not Going Quietly egy 2021 -es amerikai dokumentumfilm, amelyet Nicholas Bruckman rendezett és Amanda Roddy készített, Ady Barkan nyomán, országos kampányba kezdve az egészségügyi reformért.  (Google)
Amikor Adyval találkoztam, rájöttem, hogy nem csak hihetetlenül vicces ebben a nehéz helyzetben, hanem arra is, hogy megtalálta a módját, hogy a vele történteket a változás fegyvereként fordítsa. Filmesként ez az a fajta történetmesélés, ami érdekel. 

2021. december 3. Nők Lapja Café: „Építkezni” hív az Önállóan Lakni – Közösségben Élni csoport
https://nlc.hu/csalad/20211203/fogyatekkal-elok-vilagnapja-lego-hazepites

December harmadika a fogyatékossággal élő emberek világnapja, ennek apropóján sok helyen programokkal, ünnepséggel készülnek, kiemelt figyelem fordul a fogyatékossággal élőkre. Egy akció keretében a az Önállóan Lakni – Közösségben Élni csoport tagjai saját elképzelt akadálymentes házukat is megépítették LEGO kockákból.

  Ehhez a témához kapcsolódó blogbejegyzésünk itt olvasható, "Közösségi építést hírdetünk" címmel.

 

Katherine Langensiepen látogatásához kapcsolódó médiatartalmak

az EU sürgeti a tagállamokat, hogy hajtsák végre a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt – biztosítsák a hozzáférhető lakhatást és az akadálymentes, független életvitelt.

2021 novemberében Magyarországra látogatott az Európai Parlament egyetlen olyan képviselője, Katrin Langensiepent, akinek látható fogyatékossága van.

Csoportunk társszervezőként vett részt az eseményen. A két legfontosabb érdekvédelmi terület a munkánkban a lakhatás és az öntrndelkező élet megvalósulásának elérése. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy tapasztalataink és javaslataink megjelenjenek a rendezvényen.

444.hu - https://444.hu/2021/11/23/egy-akadalymentes-lakas-nem-luxus-a-fogyatekossaggal-elok-szamara-hanem-alapveto-emberi-jog

JELEN - https://jelen.media/kozelet/teherlenyek-mind-a-mai-napig-2585

Katrin Langensiepen posztja Facebookn - https://www.facebook.com/KLangensiepen/videos/621735328873121

B1 blogcsalád -- Nem empátiáról kell beszélgetnünk, hanem a legalapvetőbb emberi jogokról – B1 BLOGCSALÁD