Mennyire empatikus Magyarország, és miben tud segíteni az EU? - Konferencia társszervezői voltunk

 

Mennyire empatikus Magyarország, és miben tud segíteni az EU? címmel rendeztek fórumot hétfő este a VIII. kerületi művelődési házban, ahova meghívták az Európai Parlament egyetlen olyan képviselőjét, Katrin Langensiepent, akinek látható fogyatékossága van.

Résztvevők voltak: Gy. Németh Erzsébet (Budapest főpolgármester helyettese), Lukácsi Katalin (Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke).

kerekasztal.jpg

Több médiaoldal is hírt adott erről, ebben a blogbejegyzésben 2 cikk alapján osztjuk meg veletek a történteket.

10-vagott.jpg

Dobrev Klára (Disability Intergroup tagja) -Videóüzenetet küldött

A beszélgetés elején Katrin Langensiepen általánosságban elmondta, Dobrev Klárával közösen dolgoztak azon a jelentésen, amit az Európai Parlament készített a tagországaiban a fogyatékossággal élő emberek helyzetéről, és ez nem túl fényes képet festett Magyarországról. (444)

Mindkét említett cikk címe beszédes, mert valamelyik felmerült problémát emeli ki.

A HVG  Nem empátiáról kell beszélgetnünk, hanem a legalapvetőbb emberi jogokról, címmel írta meg emlékeztetőjét az eseményről, a 444 pedig Egy akadálymentes lakás nem luxus a fogyatékossággal élők számára, hanem alapvető emberi jog címmel jelentette meg írását

"...a konferencia nem titkolt célja az volt, hogy azok is szót kaphassanak, akiknek a hangja nem hallatszik el addig, ahol a támogatásokról döntenek. - Olvasható a hvgblog.hu cikkéből.

 

A beszélgetésen az derült ki, hogy az EU nem nagyon tud mit tenni, javaslatokat fogalmaz meg, pénzt ad, de azt, hogy az állam mire költi a forrásokat, nem mondhatják meg, és ez komoly probléma - írta a 444.hu aktuális cikke

Csoportunk társszervezőként vett részt az eseményen. A két legfontosabb érdekvédelmi terület a munkánkban a lakhatás és az öntrndelkező élet megvalósulásának elérése. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy tapasztalataink és javaslataink megjelenjenek a rendezvényen.

6.jpg

A felszólalások során kiderült, hogy sok esetben valóban az alapvető emberi szabadságjogok kérdését kell feszegetni ahhoz, hogy egy-egy ember élethelyzete megváltozzon. (HVG)

Gy. Németh Erzsébet a felhozott problémákra reagálva azt mondta, hogy ezekre önkormányzati szinten azért nehéz megoldást találni, mert a speciális és intézményi szakellátásokat a kormány 2013-ban kivette az önkormányzatok kezéből és államosította. Ezért a legfontosabb lépés az lenne, hogy ezek újra kerüljenek vissza az önkormányzatokhoz, mert ők találkoznak az egyénekkel és az igényeikkel. ... mivel az EU-s források a kormánynál landolnak, ott döntenek a felhasználásról.(444)

14.jpg

Nem segítséget kell adni, hanem az önrendelkezés jogát” – fogalmazott Langensiepen. (444)

Mindenesetre csoportunk tagjai és a beszélgetésben résztvevő szakemberek érintettek -és azok, akik egyetértenek törekvéseinkkel- megtettük, amit lehetett.

Szerintünk az itt beidézett két cikk reális áttekintést ad a történésekről, reméljük, hogy a döntéshozók megfelelő hátteret biztosítanak egy a jelenleginél méltóbb élet megvalósulásához a mozgássérült emberek számára Magyarországon.