Szakmai kerekasztal-beszélgetést tartottunk e-könyv bemutatóval - BESZÁMOLÓ

2020. december 19-én 15 órai kezdettel az Önállóan lakni - közösségben élni csoport megtartotta az Együtt könnyebb e-book bemutatójával egybekötött szakmai kerekasztal-beszélgetését. Az eseményt online formában tartottuk meg.Az esemény célja az egy évvel korábban meghirdetett „Együtt könnyebb”- segítők és segítettek közös világa című irodalmi pályázatra érkezett művekből készült elektronikus kötet bemutatása, és a könyvből elhangzó részletek mentén a személyi segítés fontosságának ismertetése volt.

Az eseményt online közvetítettük közösségi oldalunkon. A kerekasztal-beszélgetésben részt vett Lődi Aranka személyi segítő, és Hruskó Erika csoporttagunk, aki a mozgássérült emberek szempontjait képviselte. Kerti Andrea, akit a támogató szolgálatok szakmai képviseletében kértünk fel a kerekasztal-beszélgetésben való részvételre, sajnos személyes okok miatt nem tudott eleget tenni a meghívásunknak.

Az elektronikus kiadványban megjelent művek részleteit két meghívott színészvendégünk, Molnár Bence és Gazdik Dávid tolmácsolásában hallhatták a nézők. A beszélgetést csoporttagunk, Kocsis Nikolett moderálta az elhangzott műrészletekhez kapcsolódó kérdések mentén haladva.

Elsőként Ládai Eszter Erzsébet: Együtt könnyebb című alkotásának egy részletét Molnár Bence olvasta fel.

Az ehhez kötődő kérdések arra irányultak, mikor segítünk jól, vagy épp hogyan kérjünk és hogyan nyújtsunk segítséget, hogy ne legyen megterhelő senki számára?

A válaszokból kiderült, hogy segítséget kérni nehéz, de jelenleg a mozgássérült érintettek nem tehetik meg, hogy válogassanak a segítséget nyújtó személyek közül, ezért mindkét fél részéről kiemelkedően fontos a nyitott gondolkodás, egymás kölcsönös tisztelete, a jó kommunikációs készség és egyfajta belső indíttatás a segíteni akarásra.

Ezt követően Gazdik Dávid olvasta fel Barva Alexandra: Képes vagy bármire! című művének egy részletét.

„Hogyan tudjuk elősegíteni, ápolóként, sorstársként, hogy az önálló életvitelhez szükséges kulcskompetenciák meglegyenek?” - hangzott fel a következő kérdés, amire a résztvevők újabb frappáns válaszokkal szolgáltak.
Többek között jó példaként felmerült a Révész-sorstársi segítőszolgáltatás, mint olyan, továbbá az is kihangsúlyozódott, hogy a személyi segítő részéről fontos a türelem, a rugalmasság és a folytonos önképzésre való igény.

A folytatásban Kovács Anett: A kenyér című írásának egy részlete hangzott el Molnár Bence tolmácsolásában.
Alapvetésként elmondható, hogy az önálló élet egyik kulcsfontosságú tényezője, hogy az ember a saját dolgait magától intézheti és nem mások helyette. Az elhangzott történetrészletre való reflektálás kulcsszavai az egyén igényeire való reagálás, az összhang és a bizalom voltak, figyelembe véve, hogy egy mozgássérült személynek rendkívüli magánjellegű dolgokban is szüksége lehet segítségre.

Vadászi Árpád: Segítség?! című művének részlete kapcsán pedig - ami Gazdik Dávid előadásában hangzott el - a résztvevők a valós segítség mibenlétét járták körbe.

Ezt követően Almási Andrea: A fények után című művéből kiragadott részlet nyomán a megfelelő segítség és a hatékony információáramlás kérdése került terítékre. A beszélgetés résztvevői arra a következtetésre jutottak, hogy minden kórházban, ahol van sürgősségi ellátás,további szakemberekre is szükség lenne, akik a „Hogyan tovább?” kérdésben tudnának megfelelő útmutatással szolgálni, valamint a háziorvosok is szerepet kaphatnának ebben azért, mert bizonyos szempontból közvetlenebbül, jobban ismerik érintett pácienseiket a szakorvosoknál. A mű részletét Molnár Bence olvasta fel.

Ezután Gazdik Dávid Németh Orsolya: A bizalom születése című művének egy részletét olvasta fel.
A bizalom kérdésköre egy nagyon fontos témát érintett. A legfontosabb üzenet itt az volt, hogy kölcsönösen annyit akarjon tudni egymásról a segítő és segített fél amennyit a másik láttatni enged.

Az egyik szívmelengető történet, amely Tóth A. Tamás "Nem látják, hogy nem lát" címet kapta szerzőjétől, Molnár Bence felolvasásában hangzott el. Itt felmerült a humor fontossága, miközben a beszélgetés résztvevői többek között arra is keresték a választ, hogy a 0-24 órás segítségnyújtást hogyan lehetne elérni. A beszélgetés résztvevői különféle javaslatokat tettek erre: a segítők 6 órás műszakokban váltva egymást minőségi segítségnyújtásra lennének képesek, anélkül, hogy a munkát végzők körében gyakori jelenség, a kiégés megjelenne. Az érintettek szemszögéből nézve pedig szintén nagyban segítene ha lenne egy központilag elérhető rendszer, ami éjjel és nappal is rövid időn belül biztosít segítőt szükség esetén.

Megkerülhetetlen volt a jelenlegi helyzetből fakadóan a koronavírus témaköre. Itt rávilágítottak a résztvevők arra a szomorú tényre, hogy a korlátozó intézkedések miatt az idősotthonokban és fogyatékossággal élőket ellátó intézményekben a teljes elszigeteltség negatívan hat az ott élő emberekre. Ebből következően tehát az önálló életre való lehetőség mindenképp egyfajta előnyt, könnyebbséget jelentene számukra is.

Az esemény visszanézhető ezen a linken.

Kellemes időtöltést kívánunk!

"EGYÜTT KÖNNYEBB"- E-BOOK LETÖLTÉSE PDF FORMÁTUMBAN

e-book_borito_png.png