Az állampolgárok és a politika viszonya ma Magyarországon Pozitív út: véleményezési lehetőség az új civil rendelet megalkotásáért

 

Csoportunk 2016-os megalakulása óta végez érdekvédelmi munkát. Informális csoportba szerveződtünk. Egy úgynevezett részvételi akciókutatás módszerén keresztül vállaltuk, hogy a mozgássérült embereket érintő társadalmi és politikai környezetben, az érintettek számára kedvező változásokért teszünk.

Bár, hivatalosan nem alakultunk szervezetté, mégis civilként, mint a közügyekben aktív állampolgárok éljük a mindennapjainkat.

Ezért fontos számunkra, hogy tudjuk azt, hogy ma Magyarországon ezt milyen támogatottsággal tehetjük.

A civil törvényről: A 2017. évi LXXVI. törvény a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról  (civiltörvény) Az Országgyűlés 2017. június 13-án fogadta el. A törvény szerint minden hatálya alá tartozó egyesület és alapítvány köteles bejelenteni a bíróságon, ha a külföldről kapott tárgyévi támogatások összege eléri 7,2 millió forintot. Az érintett szervezeteknek fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott sajtótermékekben és egyéb kiadványokban, hogy „külföldről támogatott szervezetnek” minősülnek. Célja kimondottan a politikai tevékenységet is folytató külföldről támogatott szervezetek tevékenységének szabályozása. Ez elsősorban a baloldali s modern liberális értékrendet követő, főleg a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott szervezeteket célozza. 2017. július 13-án az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a civiltörvény miatt. A Bizottság szerint a törvény EU-s jogba ütközik: sérti az egyesülés szabadságának jogát, korlátozza a tőke szabad áramlását, és sérti a magánélet védelmére és a személyes adatok védelmére vonatkozó jogokat. December 7-én az EB továbbította az ügyet az Európai Unió Bíróságának,

Mi is ott voltunk azon a tüntetésen, ahol a résztvevők egy hatalmas szívalakzatba állva fejezték ki támogatásukat, mindazon szervezetek felé, akiket a kormányrendelet céloz, akik állami feladatot látnak el, nemhogy állami elismerésekkel, de a törvény által támadva is. (Budapest. Hősök tere 2017.április 12.CIVIL szív)

civil_sziv.jpg

Már a 2018-as országgyűlési választások előtt, posztunkban hívtuk fel a figyelmet a választásokkal kapcsolatos jogokra és lehetőségekre.

2019 októberében az önkormányzati választások erős ellenzéki győzelemmel zárulhattak, köszönhetően annak a civil-ellenzéki összefogásnak, ahol felismertük, hogy a 2/3 ellen a közös jelöltállítás lehet eredményes Magyarországon.

Ezután újabb posztban adhattunk hírt arról, hogy a Főváros új vezetése számít az állampolgárok aktivitására. Két csoporttagunk képviselhetett minket a Városházán.

Örömmel írunk most arról, hogy részt vettünk idén szeptember 8-án, azon az online egyeztető fórumon, ahol átbeszélésre kerültek a Fővárosi Önkormányzat új civil rendelettervezetének főbb elemei. Ezt a rendelettervezetet nyílt társadalmi egyeztetésben véglegesíthetjük 2020. november 1. 24 óráig.

Az erről szóló hivatalos információkat itt olvashatjátok.

civilrendeleti_koncepcio_tarsadalmi_egyeztetes_egyuttmukodes.png

A Civilizáció nyilatkozatának egy mondatával biztatunk minden érdeklődőt a véleményezésre:

Mindenki civil, aki tesz azért, hogy világunk és benne Magyarország jobb és élhetőbb hely legyen, ahol mindenki méltóságát és jogait tiszteletben tartják, és ahol a lemaradóktól sem fordulnak el.