Budapestet "beveszik" a civilek (képes beszámoló)

Bizonyára sokan tudják, hogy az októberi választás nyomán új vezetése van Budapestnek. Ez a vezetés - elődjével ellentétben - szükségét érzi egy, a korábbiaknál nyitottabb kapcsolat kiépítését a civilek felé. Ennek egyik első állomása volt a szerdai találkozó a Városházán, amiről képes beszámolót adunk, köszönhetően annak, hogy az Önállóan lakni - közösségben élni is a meghívottak közé került. Csoportunkat az eseményen két fős delegáció képviselte.

A Városháza "megnyitása" és felfedezése

A program egy városházi sétával indult, melyet a Hosszúlépés - Járunk? stábja segített szakértelmével. Ennek során - aki akarta - bebarangolhatta a hatalmas épület sok zegzugát, és közben régi, érdekes sztorikat hallgathatott az épületről az "idegenvezetők" jóvoltából.

dsc_0016.JPG

 

Vendéglátóink köszöntenek minket

Ezt követően a meghívottak népes serege a Városháza Dísztermében foglalt helyet, ahol vendéglátóink beszéddel köszöntötték az egybegyűlt civil aktivistákat. Elsőként Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes beszélt arról többek között, hogy a civileket partnerként fogja tekinteni ez a vezetés, a "semmit rólunk, nélkülünk" számukra oly ismerős jelmondata is elhangzott tőle. "Fel kell ismerni, hogy a Városháza és a civil szféra egymásnak nem ellensége" - jelentette ki.

Mit is tehetnénk ehhez hozzá? Úgy legyen...

dsc_0019.JPG

Ennek jegyében elhangzott tőle egy olyan ígéret is, hogy a Városházán a jövőben kialakítanak olyan civil tereket, közösségi tereket, amelyek segíthetik a civil szféra és a városvezetés közös gondolkodását, munkáját. Jelezte azt is, hogy a konstruktív kritikára mindig nyitottak lesznek.

Ezután Karácsony Gergely szólt néhány szót, a tőle megszokott odafigyelő, barátságos hangnemben.

A Városháza kulcsát átveszik a civilek

Egy szimbolikus gesztus, ami egyszerre kedves meglepetés és nagyon komoly jel: az új főpolgármester az elődjétől örökölt jelképes kulcsot, amely a középkori időkből eredő hagyományra utal (ekkor ugyanis a városoknak falai voltak, egy nagy főkapuval, amit éjszakánként és szükség szerint zárni tudtak) nem akarja magának megtartani.

dsc_0022.JPG

Azzal is a hatalom - jelképes - megosztását kívánja szimbolizálni, hogy ezt a kulcsot évről évre - mint egy vándorserleget - felajánlja egy civil szervezetnek, hogy - szavai szerint - tartsák becsben "és vigyázzanak rá jobban, mint ő tette" (Derültséget kiváltó szavainak magyarázata, hogy elmesélte nekünk, hivatali idejének első két hetében nem találta ezt a bizonyos kulcsot, mert egy igyekvő kolléga a tudtán kívül egy széfbe rejtette.) Ezt a nevezetes kulcsot  tehát elsőként a Budapest Bike Maffia kapta meg. Vajon ki lesz az utánuk következő?

dsc_0029.JPG

 

Végül egy kép arról, hogy így is lehet...

avagy Budapest, Magyarország és az Unió nem ellenségek, hanem egymást feltételező, kiegészítő alkotóelemek az új vezetés szerint:

dsc_0031.JPG