Jogunk van dönteni! - 12 (plusz egy) tény és tudnivaló a szavazásról fogyatékkal élőknek

pen-2181101_960_720.jpg

1. Mikor lesz a választás?

2018. április 8-án vasárnap, reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni.

2. Hogyan kell érvényesen szavazni?

Az érvényes szavazáshoz szükséges, hogy nálunk legyen a személyi igazolványunk, a lakcímkártyánk, esetleg útlevelünk vagy jogosítványunk. A szavazási értesítő viszont, amelyet levélben kaptunk, nem kötelező ahhoz, hogy voksolhassunk.

3. Szavazhatok-e máshol, mint ahol az állandó lakcímem van?

Ha a szavazás napján  máshol (de Magyarországon belül) tartózkodsz, és ezt legkésőbb 2018. április 6-án, 16 óráig kéred, akkor igen. Az ügyintézés egyszerű, akár online is megtehető itt.

4. Honnan tudom meg, hogy a szavazókör, ahová tartozom, akadálymentes-e?

Egyenlőre a magyarországi szavazási helyszínek nagy része nem akadálymentes, de minden választási körzetben akad legalább egy. Ezek pontos címe ebben a hosszú táblázatban megtalálható.

5. Érdemes-e külön jelezni, hogy szükségünk van akadálymentes szavazóhelyiségre?

Feltétlenül! Ebben az esetben ugyanis azt a választópolgárt, aki kérte, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson, és akinek a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes, a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át. Az erre irányuló kérelmet legkésőbb a szavazást megelőző 2. napon (péntek) 16.00 óráig be kell nyújtani.

 6. Súlyos mozgássérültként  a lakóhelyem (tartózkodási helyem) elhagyása gondot okoz. Hogyan szavazhatok mégis?

Kérj úgynevezett mozgóurnát. Ez a kérelem benyújtható levélben ezen a nyomtatványon a helyi választási irodához, vagy szintén interneten intézhető, az előző pontban említett honlapon. A helyi választási irodák címe itt megtalálható. Mozgóurnát lehetséges kérni írásos meghatalmazással is, akár saját kezű aláírás sem szükséges, és a kérelmet bárki eljuttathatja a helyi választási irodához.

7. Mi történik, ha mozgóurnát igényeltem?

A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeres lakóhelyeden vagy az általad megadott más címen (pl. kórházban), annak érdekében, hogy szavazatodat a mozgóurnába bedobva leadhasd. Figyelem! Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon”, azaz személyesen nem szavazhat. A mozgóurnás szavazás feltétele az úgynevezett "mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékének" aláírása a helyszínen.

8. Meddig kérhetek mozgóurnát? Ha lemaradtam a határidőről, kérhetek-e mozgóurnát a szavazás napján?

A kérelem benyújtása (esetleg visszavonása) 2018. április 6-án 16 óráig lehetséges a helyi választási irodánál. Ezt követően a mozgóurna iránti kérelemnek a szavazás napján, legkésőbb 15.00 óráig kell megérkeznie az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz.

9. Látássérült vagyok. Hogyan szavazhatok?

Az alábbi nyomtatvány  postai vagy személyes beadásával kérhető Braille-írással készült értesítő, illetve Braille-írással készült szavazósablon. A szavazósablon olyan műanyagból vagy kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, a sablon ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, a látássérült választópolgár pedig a fülkében kitapogatja a sablon szövegét, és - az általa választott jelölt neve melletti kivágáson keresztül - a szavazólapon berajzolja az X-et, kiveszi a szavazólapot a sablonból és az urnába dobja. Ha ilyen segítségre van szükséged, ez az igény is kérhető online, az erre irányuló kérelmet legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon 16.00 óráig kell benyújtani.

10. Ha fogyatékosságom miatt segítségre van szükségem, mikor nyújthatom be az erre vonatkozó kérelmet?

Az igényelt segítség iránti kérelem a választásoktól függetlenül, folyamatosan benyújtható. Ha valaki már kérelmezte a fent említett valamelyik segítséget, az minden további választásra érvényes.

11. Fizikai akadályok miatt nem tudom kitölteni a szavazólapot. Milyen segítséget kaphatok?

Az írásképtelen választópolgár helyett – ennek a ténynek a feltüntetésével – a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket. Az olvasni nem tudó, vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár amennyiben a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja - befolyásmentesen - együttesen segítséget nyújt.

 12. Köteles vagyok-e a szavazófülkében szavazni?

A szavazólap kitöltésének ideje alatt – az olvasni nem tudó, illetve a fogyatékossága miatt a szavazásban akadályozott választópolgár segítője kivételével – csak a szavazó választópolgár tartózkodhat a szavazófülkében. Viszont fontos tudni, hogy ha a választópolgár a fülkén kívül szeretné kitölteni a szavazólapokat, akkor nem kötelezhető annak igénybevételére.

13. Elrontottam a szavazólap kitöltését. Mit tehetek?

Ha a szavazólap urnába történő elhelyezése előtt jelzed, hogy a szavazólap kitöltését elrontottad, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, áthúzza, ráírja, hogy „RONTOTT”, majd egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi (amelyen feltünteti, hogy az a rontott szavazólapokat tartalmazza) ,
és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. A bizottság a rontott szavazólap helyett újat – választópolgáronként – csak egyszer adhat ki.