Lakossági bejelentés alapján kerestük meg a MÁV-ot

Kőbányai lakostól a  Facebook oldalunkra érkezett észrevétel adta keddi megbeszéléseink egyik témáját.

Ebben  a blogbejegyzésben arról olvashattok, ahogyan a problémáról tudomást szereztünk és ahogyan közösségként és érintett emberekként információkat gyűjtöttünk és közösen gondolkodtunk.  

Mikus Anikó helyi lakosként hívta fel a figyelmünket a Kőbánya-alsó vasútállomáson tapasztalható körülményekre. Nevét és ügyintézésünk alatt folytatott levelezésünk egyes részleteit, hozzájárulásával közöljük:

Tisztelt Csoport! Kőbányai lakosként szeretném felhívni a figyelmüket a most kezdődő Kőbánya-alsó vasútállomás felújítására. A műemlék jellegű épület 40 éve nem kapott "új ruhát", tetőszigetelés nélkül rohadt szét. ... Amit jelezni szeretnék önök felé: sok-sok éve használaton kívül áll a peronra felvivő lift is! Hosszú, meredek lépcsősor vezet a vonatokhoz, esélyük sem volt az esélyegyenlőségre a mozgássérülteknek, babakocsit cipelőknek, betegeknek, időseknek. Úgy tűnik, most sem lesz. Ugyanis a jövő héten kezdődő projekt keretében szó sem esik a lift üzembe helyezéséről! Információim szerint kb. 5 év múlva teljes felújításra kerülne a vasútállomás, a mostani "csak" az elmúlt 40 év mocskát tünteti el szem elől. ... Óriási a forgalom ezen az állomáson, szorgalmazniuk kellene önöknek is a MÁV-nál, a kőbányai önkormányzatnál, hogy vizsgálják felül a terveket. ...  Köszönöm, hogy elolvastak és - ha tudnak - segítenek! Barátsággal: Mikus Anikó (aki két egészséges lábbal is nehezen caplat fel néha az említett lépcsősoron.)

kobanya.jpg

 

Ez az első eset, hogy akadályozottak érdekében szóvá teszek valamit. A közelben lakom, látom a biciklik, babakocsik, csomagok cipelését a ménkű hosszú lépcsősoron. Kerekesszékkel reménytelen a fel- és lejutás. 

...

Már most is hatalmas forgalmat bonyolít le Kőbánya-alsó, hiszen mellette buszvégállomás van csomó járattal és átmenő villamosforgalom. Akadálymentesítés pedig sehol... A problémát feltettem helyi oldalakra is, civilek sokan támogattak! Ám a helyi önkormányzat részéröl az égvilágon senki nem szólt hozzá a posztomhoz. Pedig reménykedtem...

A Kőbánya-alsó vasútállomás akadálymentesítése kapcsán küldött értesítést követően, kerestük a lehetőségeit annak, hogy hogyan tudunk érdekérvényesítő csoportként beavatkozni az elkezdett munkálatokba.

Több cikk átolvasásakor is azt találtuk, hogy a lift üzembehelyezését és a komplex akadálymentesítést csak egy késbbi időpontra tervezik, de ez az időszak nincs meghatározva.

Csoportunk két tagja a helyszínen járt kerekesszékkel, a liftet megközelíteni nem tudták, mert forgalomtól elzárt területen van. 

Néhány megbeszélést követően, végül, személy szerint én (Turi Zsuzsi) közérdekű adatigénylést nyújtottam be a MÁV-hoz, azokkal a kérdésekkel, amikben a találkozóinkon megegyeztünk.

kobanya-mav.png

28. § (1) A közérdekű adat megismerése iránt szóban, írásban vagy elektronikus úton bárki igényt nyújthat be. A közérdekből nyilvános adatok megismerésére a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Anikó még akkor is értékes információkat közölt velünk az üggyel kapcsolatban, amikor végül hozzájárulását kértük ahhoz, hogy szavait közölhessük.

"...Természetesen - akár a nevemmel együtt - megemlíthetitek és összefoglalhatjátok a bejegyzésem tartalmát! Nagyon örülök, hogy egyszerű, civil lakosként sikerült az érdeklődéseteket felkeltenem a probléma iránt! Nem használom a vasutat, nem vagyok mozgássérült, mégis bosszant és igazságtalannak érzem a helyzetet! Van valami, (a lift) ami mégsincs! Ha itt voltatok, akkor nyilván láttátok, hogy már zajlanak a felújítási munkák. Próbáltam volna 1-2 felvételt készíteni a liftről, de a jegyárusító nem engedte. A főnökségtől kell engedélyt kérnem, azt mondta. Kérdeztem, hogy kire hivatkozhatom a főnökségnél, de a nevét sem volt hajlandó elárulni. (?) Ugyanakkor nem tájékoztatott semmiről, amivel előrébb juthattunk volna, Örülök, és köszönöm, hogy "melegen" tartjátok a témát, sok sikert kívánok a továbbiakhoz!  Barátsággal: Anikó

 

Titeket is biztatunk arra, hogy keressetek minket bátran, akár a Facebookon, akár az onalloanlakni@gmail.com emailcímen.