Akadálymentes metrót kérünk karácsonyra mindenkinek!

Az elmúlt hetekben több megmozdulást is szerveztünk azért, hogy a hármas metró mindenki számára hozzáférhető legyen a november elején kezdődött felújítás után: október végén figyelemfelhívó akciót szerveztünk a Dózsa György úti metróállomáson, az északi szakasz lezárásának napján pedig ugyanitt beszélgettünk a metrófelújításról, illetve ahhoz kapcsolódóan a szolidaritásról. Emellett csoportunk egyik tagja nyílt levelet is írt a főváros vezetésének. Bár a közelmúltban hozzánk hasonlóan több civil szervezet tett lépéseket azért, hogy a teljes metróvonal akadálymentesítése megtörténjen, a jelenlegi tervek szerint ez 8 állomáson nem fog megvalósulni. Elfogadhatatlannak tartjuk,hogy egy 137,5 milliárd Ft összértékű beruházás során anyagi okokra hivatkozva hagyják figyelmen kívül a kerekesszékesek, a nehezen mozgó idős emberek, vagy éppen a babakocsival közlekedők érdekeit.

 Az Önállóan lakni-közösségben élni csoport tagjai ezért #akadálymenteskarácsonyt szeretnének.

Néhányuk kérése alább olvasható.

m3felujitas_zsp_2017--7.jpg

 

Csizovszky Andrea is örülne, ha könnyebbé válna számára a fővárosi közlekedés. 

"Nagyon szeretném, ha Budapesten a közlekedés akadálymentes lenne. 

Kerekesszékesként minden járművet ugyanúgy tudnánk használni, mint az ép embertársaink és nem kéne órákat várni, hogy fel vegyen valami akadálymentes jármű és végre nem késnénk el sehonnan! "     


m3felujitas_zsp_2017--12.jpg 

Kisfaludi Judit versbe foglalt kívánsága így hangzik: 

"Mit kérjek és mit kívánjak? Hiszen megvan mindenem..
Lépcsők helyett rámpa, szerte az egész világba
tökéletes karácsonyi meglepetés lehetne nekem.
Vagy inkább csak álom?
Teljesüljön a tiétek is...azt kívánom."

m3felujitas_zsp_2017--15.jpg

Balázs Péter szerint az #akadálymenteskarácsony olyan ajándék, mellyel mindenkinek örömet lehetne okozni. 

"Karácsony közeledtével megszaporodnak az ünnepi jókívánságok és a csoportos találkozók, gyakorlatilag az ünnepekig szintek kétnaponta megyek ilyen helyekre (pl. Pető-karácsony, SM-karácsony, a saját csoportunk karácsonya, gyülekezeti karácsony, a családi karácsonyról nem is beszélve). Én még régi nevelést kaptam, üres kézzel nem megyek sehova, és egy finom süti mindenhol örömteli fogadtatást kap.  Az ilyen alkalmakra mindig szoktam sütni valamit, az utóbbi években azonban mindig fejtörést okoz, hogy sokan tartanak különféle diétákat és vajon ők hogyan fognak enni az én süteményemből. van aki gluténmentes, cukormentes, laktózmentes süteményt tud csak enni. Nekem pusztán csak annyi kívánságom van, és ezt kívánom mindenkinek, AKADÁLYMENTES karácsonyt!"

m3felujitas_zsp_2017--18.jpg

Molnár Zóra szerint is szebbé tenné az ünnepeket, ha akadálymentes lenne a karácsony.

"December közepén mindenki arra törekszik, hogy megtalálja azt az ajándékot, aminek a szerettei a legjobban örülnének. Én akkor lennék a legboldogabb, ha mindenki,akinek nehézséget okoz a lépcső használata, kényelmesen igénybe tudná venni a metrót. Szeretném, ha sem a kisgyerekekkel utazó anyukának, sem az idős néninek, sem nekem  nem kellene a téli hidegben hosszú perceket várnunk az alacsonypadlós járművekre, amikor a karácsonyi bevásárlást intézzük, vagy rokonainkhoz, barátainkhoz tartunk látogatóba."

A képek a Peter Zsolnay Photography jóvoltából készültek 2017. november 3-án.