„Az ezrelékek lázadása”- együttérzés helyett esélyegyenlőséget!

2017. november 3-án üzemzáráskor elkezdődik a hármas metró északi szakaszának felújítása, ezért az Önállóan lakni-közösségben élni csoport, a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület, valamint az Eleven Emlékmű az én történelmem csoport közös megmozdulást szervezett a Dózsa György úti metróállomásra, hogy megmutassa: a főváros vezetése tévúton jár akkor, amikor a metróvonal teljes akadálymentesítésének hiányát azzal indokolják, hogy az azt igénybe vevő mozgássérült utasok száma csupán ezrelékekben mérhető.

23154816_10215206043331282_5841513621678931927_o.jpg

 

A metró lezárása előtti utolsó órákra a szervezők több programmal is készültek. 16 órától a Bennfentes Kívülállók Közkórus közös éneklésre hívta a jelenlévőket, hogy így adják a döntéshozók tudtára, nem értenek egyet a jelenleg elfogadott felújítási tervekkel. Eközben a járókelőknek arra is lehetőségük nyílt, hogy egy mécses meggyújtásával szimbolikusan elgyászolják a főváros vezetésének szolidaritását a mozgássérült emberek felé, és kifejezzék, hogy egyetértenek az esemény szervezőinek céljaival.

23117086_10215206040291206_1999667638627272062_o.jpg

 

17 órától rendhagyó Eleven Beszélgetés vette kezdetét, melybe nemcsak az érintettek, de a járókelők közül is többen bekapcsolódtak. A Galgóczi Péter moderálásával zajló eszmecsere fő témája a hármas metró akadálymentesítése, illetve annak hiánya volt. A résztvevők személyes történeteiket osztották meg arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a tömegközlekedéssel kapcsolatban, és hamar kiderült, hogy a kerekesszékesek mellett az idősek és a krónikus betegséggel küzdők számára is könnyebbséget jelentene, ha lifttel is el lehetne jutni a hármas metróhoz, annak minden állomásán. Szóba került a döntéshozók felelőssége is, mind hazai, mind pedig Európai Uniós szinten, illetve ehhez kapcsolódóan felmerült a különböző jogorvoslati lehetőségek kérdésköre is. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy komoly probléma, hogy sem a magyar, sem pedig az EU-s előírások nem szankcionálják megfelelően az akadálymentesítés hiányát.

Csoportunk közérdekű adatigénylést nyújtott be a Metró Projekt Igazgatósághoz, hogy betekintést nyerhessünk a hármas metró felújításának terveibe. A rendelkezésünkre bocsátott adatokból egyértelműen kiderül. hogy az eredeti koncepció alapján 2 liftet is terveztek a Dózsa György úti állomásra, melyek közül a jelenlegi elképzelés alapján egyik sem fog megépülni.

metroterkep.jpg

Ennek fényében továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy a döntéshozók pusztán anyagi okokra hivatkozva semmibe veszik mindazoknak az utasoknak az érdekeit, akiknek mindennapi életét jelentősen megkönnyítené, ha a hármas metró mindenki számára egyformán hozzáférhetővé válna.

A tegnapi rendezvényt megelőzte az Önállóan lakni-közösségben élni csoport október 26-i játékos figyelemfelhívó akciója, és a szervezők továbbra sem adják fel a küzdelmet a metró akadálymentesítéséért.

 

******************

A képeket készítette: Vörös Anna