Részvételi akciókutatástól a közösségszervezésig

Csoportunk 2016 szeptemberében alakult, egy úgynevezett részvételi akciókutatás keretében, melyet Kovács Vera doktori disszertációja inspirált, és a Közélet Iskolájával közösen hívtak életre.

A részvételi akciókutatás több ponton is különbözik a hagyományos kutatástól. Az első különbség magában a részvételiségben rejlik; ez a módszertan lehetővé teszi, hogy maguk az érintettek végezzenek kutatást egy olyan probléma kapcsán, ami közvetlenül befolyásolja a mindennapjaikat. Esetünkben a társadalmi probléma az önálló, önrendelkező lakhatás, az érintettek pedig a mozgássérült emberek. A részvételi akciókutatás másik különleges vonása, hogy a klasszikus tudományos kutatástól eltérően nem elégszik meg a végeredmények bemutatásával, hanem már a folyamat közben reflektál a feltárt problémákra, és különböző akciók szervezésével, aktívan igyekszik tenni azért, hogy ezekre megoldást találjon.

Ebben a szellemben kezdte meg tehát a munkát tavaly ősszel kutatócsapatunk, mely jelenleg 9 érintett és 4 szövetséges tagból áll. Alapos megfontolás és hosszú közös ötletelés után úgy döntöttünk, hogy a fő kérdés, amelyre választ keresünk a kutatás során, a következő lesz: “mi szükséges ahhoz, hogy egy mozgássérült ember önállóan élhessen ma Magyarországon?”

E komplex kérdés megválaszolásához 4 munkacsoportot alakítottunk ki: foglalkoztunk lakáspolitikával, a támogatószolgálatokkal, az akadálymentes környezet és tömegközlekedés valamint a jövedelem kérdésével is. A kutatás során létrehoztunk két kérdőívet, illetve interjúkat készítettünk szakértőkkel és érintettekkel is. Ezzel párhuzamosan szerveztünk két kerekasztal-beszélgetést a budapesti tömegközlekedés akadálymentesítéséről, valamint egy jövedelem-workshopot is.

A közös munkával töltött év végéhez közeledve csoportunk minden tagja egyetértett abban, hogy  a kutatás lezárultát követően is együtt szeretnénk dolgozni. Elszántságunkat fokozta, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sokat tanultunk a mozgássérültek lakhatási helyzetéről, nemcsak a különböző rendezvényeinkre meghívott előadóktól, de egymástól is. E folyamat során több olyan területet is azonosítottunk, ahol bőven van még tennivaló annak érdekében, hogy egyes szolgáltatások minden érintett számára elérhetőek legyenek.   

img_0007.JPG

A további együttműködés legmegfelelőbb formáját keresve bukkantunk rá a Civil Kollégium Alapítvány által koordinált közösségszervező programra, melynek célja, hogy olyan helyi kezdeményezéseknek nyújtson pénzügyi és szakmai támogatást, melyek az érintettek bevonásával igyekeznek megoldást találni a számukra releváns problémákra. A program keretében nemcsak további események és kampányok megvalósítására lesz lehetőségünk a következő év során, de arra is, hogy az egyik kutatótársunk főállású közösségszervezőként folytassa a csoporttal végzett munkát.Az új feladatokkal szervezeti hátterünk is változik: a Közélet Iskolájától érkező mentoraink támogatása mellett, a Veled Önállóan Alapítvány égisze alatt működünk majd tovább.

A következő hetekben szeretnénk minél több érintett véleményét meghallgatni, és képet  kapni az őket leginkább foglalkoztató problémákról, hogy együtt küzdhessünk az önálló életvitel megfelelő feltételeinek megteremtéséért!
Ha szeretnél csatlakozni a csoportunkhoz, írj nekünk az onalloanlakni@gmail.com-ra, hogy egy ismerkedő beszélgetés keretében többet is megtudhassunk egymásról!